МНТУ на презентації Програми ЄС “Цифрова Європа” (2021-2027)

МНТУ на презентації Програми ЄС “Цифрова Європа” (2021-2027)

inЖов 06, 2023

“В Європі Україну називають Європейським тигром з розвитку цифрової трансформації”

 

Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції

6 жовтня 2023 року відбулась презентація Програми ЄС “Цифрова Європа”, що має на меті стимулювати цифрову трансформацію всіх сфер економіки та суспільного життя країни. Нагадаємо, що Україна підписала угоду про участь в Програмі ЄС “Цифрова Європа” (2021-2027) ще в вересні 2022 року.

Від Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая презентацію відвідав проректор з міжнародних зв’язків та розвитку МНТУ Станіслав Кухтик.

Під час події спікери детально розповідали про програму, те, як українські компанії та організації можуть взяти в ній участь, а також про вже наявні успішні кейси реалізації. Зокрема, серед списку спікерів були:

 

  • Михайло Федоров (Віцепрем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, Міністр цифрової трансформації України);
  • Валерія Іонан (заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції); 
  • Хелена Родрігес (проєктна менеджерка програми Цифрова Європа, Європейська комісія DG CONNECT);
  • Томаш Питко (Координатор програми, відділ трансформації промисловості, Міністерство економічного розвитку і технологій Польщі) та інші.

Також одним зі спікерів став Олександр Козлов, представник консорціуму POTENTIAL (PilOTs for European Digital Identity Wallet). Зараз консорціум працює над розробкою Європейського цифрового гаманця. Нова програма дозволить відкривати банківські рахунки онлайн, мати документи в смартфоні тощо. POTENTIAL підтримує як національне, так і транскордонне впровадження нового Європейського гаманця цифрової ідентифікації.

Програма ЄС «Цифрова Європа» націлена на підтримку впровадження цифрових технологій та інновацій, передових цифрових навичок на підприємствах, розбудову цифрової інфраструктури та на ще більшу доступність цифрових послуг для громадян і державних інституцій країн ЄС.

Ми вважаємо цю ініціативу надзвичайно корисною та важливою для розвитку цифрової інфраструктури, зокрема в Україні. Українські учасники мають право подавати заявки на гранти за такими напрямами, як:

 

  • Високопродуктивний комп’ютинг;
  • Штучний інтелект, дані та хмарні послуги;
  • Передові цифрові навички;
  • Забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці та суспільстві.

В перспективі МНТУ також планує долучитись до Програми та запропонувати свої проєкти для подальшої реалізації як в самому університеті, так і спільно з іншими партнерами малого та середнього бізнесу, державних органів та громадських організацій.