UniCities: Навчальний візит до Мадриду, Іспанія

UniCities: Навчальний візит до Мадриду, Іспанія

inЛис 01, 2023

Упродовж 30 жовтня – 3 листопада 2023 року в рамках реалізації проєкту ЄС Еразмус+  “Розкриття трансформативного потенціалу українських університетів для розбудови кліматично нейтральних та сталих міст (Unlocking the Transformative potential of Ukrainian Universities towards climate neutral and sustainable cities, UNICITIES) відбувся навчальний візит до Політехнічного університету Мадриду та Центру інновацій та технологій для розвитку. У поїздці взяли представники консорціуму проєкту.

В ході зустрічей вдалося обговорити низку важливих питань, присвячених розбудові спроможностей та системних інновацій, співпраці у галузі кліматичного переходу та зеленої трансформації між університетами, як нейтральними майданчиками для взаємодії, та містами, представниками місцевої влади. 

Заступник керівника Департаменту енергетики та клімату, Хуан Аскарате, поділився історією співпраці міської влади Мадриду з Центром інновацій та технологій для розвитку Мадридського політехнічного університету, а також пояснив, яку роль відіграє обмін людськими ресурсами, знаннями і досвідом, та довіра в налагодженні успішної діяльності. 

Окрім того, команда Центру інновацій та технологій для розвитку Мадридського політехнічного університету розповіла про практичний досвід створення та реалізації спільної з Мадридським університетом Комплутенсе магістерської програми “Стратегії та технології розвитку”. Важливу роль було приділено й досвіду навчання для різних стейкхолдерів, з акцентом на моделях та техніках навчання, розвитку компетенцій представників органів місцевого самоврядування, а також освітніх модулях в рамках   проєкту ЄС NetZeroCities – 100 кліматично нейтральних міст Європи до 2030 року.

Варто зазначити, що itdUPM опікується реалізацією національної платформи citiES2030, метою якої є декарбонізація іспанських міст у рамках місій Європейського Союзу,  а 5 міст Іспанії – Мадрид, Валенсія, Валладолід, Сарагоса та Віторія-Гастеїс, отримали відзнаку від Європейської комісії в рамках Місії кліматичної нейтральності та розумних міст щодо взятих на себе зобов’язань згідно Кліматичних контрактів для цих міст.

В рамках візиту було також проведено дискусію у змішаному форматі: “(Не)можливий діалог: співпраця з метою кліматичної трансформації міст в Україні”, організований Центром інновацій та технологій для розвитку. На панельній дискусії виступили Ольга Кордас, директорка проєкту “Viable Cities” та професорка сталого розвитку міст у Королівському технологічному інституті Швеції (KTH), яка поділилась своїм баченням та досвідом сталого розвитку міст та їх зеленої трансформації в Швеції; Юлія Бандура, Директор центру розвитку та впровадження проєктів Асоціації міст України та Вероніка Худолей, ректор Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая (МНТУ), які розповіли про досвід співпраці університетів та міст в Україні в сфері кліматичної нейтральності. Крім того, до дискусії приєднались професори, дослідники та студенти UPM та представники університетів-партнерів проєкту UniCities з України.

Важливим елементом в рамках заходів став візит до Політехнічного університету Валенсії, що вже багато років успішно взаємодіє з муніципалітетом та має багатий теоретичний та практичний досвід в реалізації моделі взаємодії між містом та університетами Валенсії в питаннях зеленої трансформації та урбаністичного переходу. Команда Політехнічного університету Валенсії зазначила, що ця модель дозволяє не тільки проводити дослідження та ділитися знаннями у галузях, що є критично необхідними для розвитку міст, але й дозволяє університетам стати рушіями змін та можливостей для зелених трансформацій, інновацій та кліматичної нейтральності. Учасникам візиту була представлена чинна структура комунікації, управління та співпраці між університетами та містами.

Також команда проєкту відвідала інноваційний центр Las Naves, публічний простір, який фінансується місцевою владою міста Валенсія. Безкоштовний доступ до цього Центру мають усі зацікавлені в урбаністичній та зеленій трансформації стейкхолдери, які мають можливість спільно знайти та розвинути інновації і технології, та реалізувати необхідні проєкти для розвитку міста.

Організовані зустрічі допомогли сконцентруватися на роботі над проєктними завданнями, в тому числі над створенням схожих Центрів колаборації в 3 містах та 4 університетах-партнерах проєкту в Україні.

Нагадаємо, що проєкт UniCities триватиме з 2023 по 2026 роки й розкриє трансформаційний потенціал українських університетів, як каталізаторів і прискорювачів системних змін у містах у напрямках сталості, стійкості та кліматичної нейтральності через міждисциплінарну орієнтовану на виклики спільну освіту, дослідження та інновації.