Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму

Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму

inСер 23, 2023

Щороку 23 серпня весь цивілізований світ відзначає Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму, що був запроваджений ще в 2009 році як день пам’яті жертв всіх тоталітарних і авторитарних режимів Декларацією Європейського Парламенту «Європейська свідомість і тоталітаризм».

«Масові депортації, вбивства та закріпачення, вчинені в контексті актів агресії Сталінізмом та Нацизмом попадають в категорію військових злочинів та злочинів проти людства. За міжнародним законом, строки давності не поширені на військові злочини та злочини проти людства», – було зазначено в Декларації.

Цей день покликаний продемонструвати рівноцінний жах, котрий принесли як нацизм, так і тоталітарний режим Радянського Союзу. А також  засвідчити нагальну важливість збереження пам’яті жертв масових страт і депортацій.

«У світі не повинно залишатись місця жодній тоталітарній ідеології, якими б політтехнологічними прийомами вона не намагалась себе розмити» (Український інститут національної пам’яті).

Аналізувати та пам’ятати трагічні аспекти своєї історії як ніколи важливо, адже саме це стимулює зміни в свідомості суспільства, допомагає переживати та пропрацьовувати отриману травму та рухатись вперед до Європейської концепції цінності людини.