Нова інтерактивна онлайн-зустріч від Національного кластеру кібербезпеки: основні теми сучасного інфопростору

Нова інтерактивна онлайн-зустріч від Національного кластеру кібербезпеки: основні теми сучасного інфопростору

inТра 27, 2022

«Змінюючи національну безпеку»

Саме з таким ідейним слоганом 26 травня відбулася інтерактивна зустріч з представниками Національного кластеру кібербезпеки з використанням платформи ZOOM, участь в якому також прийняли представники нашого університету.

Основною темою одинадцятої сесії Кластеру стала «Активна протидія дезінформації та кіберзагрозам: алгоритм комунікації на міжнародній арені». Зустріч стала майданчиком для обміну кращими практиками та координації зусиль у сфері протидії поширенню дезінформації в інформаційному та кіберпросторі. 

Протягом майже чотирьох годин учасники зустрічі мали можливість ознайомитися з українськими та міжнародними прикладами реагування на інформаційні та кіберзагрози, а також із прикладами державно-приватного партнерства у цій галузі.

Гостями зустрічі стали: команда CRDF Global в Україні; представники Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) та Ради національної безпеки і оборони; діячі Центру протидії дезінформації при РНБО та представники посольства США.  А також спікерами зустрічі стали радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк; керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО Наталія Ткачук; народний депутат України Олександр Маріковський; стратегічний радник Міжнародної академії інформаці Анатолій Марущак; журналіст-розслідувач та співзасновник компанії Trollrensics Роберт ван дер Ноорда та спеціаліст з питань політики Європейської служби зовнішніх справ Слім Кумпас, котрі представляли міжнародний досвід.

Сесія була поділена на відповідні тематичні блоки, серед яких варто виокремити блок демонстрації здобутого досвіду України та, відповідно, міжнародного досвіду. 

Блок Українського досвіду формувався на передових загрозах інформаційної безпеки умовах воєнної агресії рф, сучасних викликах та умовах протидії дезінформації. Важливим аспектом також було розвінчування міфу про спорідненість пострадянського простору. 

У наступному блоці міжнародного досвіду аудиторія мала можливість дізнатись про досвід та кращі практики протидії дезінформації в США, підхід НАТО, а також цікаві аспекти з діяння Естонії та Нідерландів. 

На завершення зустрічі спікери виокремили питання Державно-приватного партнерства, а також симетричних і асиметричних методів боротьби з російською дезінформацією.

Додатково про Національний кластер кібербезпеки – це координаційна платформа, що об’єднує можливості, інструменти та компетенції Ради національної безпеки та оборони України, Фонду Цивільних Досліджень та розвитку США (CRDF Global), а також різноманітних міжнародних партнерів задля зміцнення стратегічного потенціалу національної кібербезпеки, розвитку професійної кіберспільноти та забезпечення безпечного кіберпростору України, що в наших реаліях є надважливим елементом. 

11 сесія Кластеру відіграє досить вагому роль для підняття питання національної кібербезпеки і протидії дезінформації у актуальний «порядок денний».