Міжнародна науково-практична конференція

Міжнародна науково-практична конференція

inЛис 10, 2023

10.11.2023 року завідувачка кафедри права, кандидат юридичних наук, доцент Катерина Токарєва взяла участь у ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційне право: сучасні виклики та напрямки розвитку». В межах позначеного наукового заходу обговорювалися питання щодо новацій та викликів у правовому регулюванні інформаційних відносин, інформаційної безпеки, кібер безпеки, протидії гібридним загрозам, діджиталізації судочинства, впровадження міжнародних стандартів обміну інформації та ін.

Тема доповіді: Впровадження Common Reporting Standard в Україні та вплив таких новацій на платника податків.

Катерина Токарєва звернула увагу на те, що у квітні 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» № 2970-IX . Вищевказаний Закон передбачає впровадження двох стандартів, зокрема, йдеться про:

1) Загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information (CRS));

2) Стандарт щодо обміну інформацією за запитом (EOIR). Дослідниця розкрила відмінності між цими стандартами. Також було відзначено коло платників податків, на яких поширюються такі норми. Розкрито перспективні наслідки впровадження СRS для різних платників податків (зокрема, фізичних осіб та КІК).