Лекція Мікаеля Колвілл-Андерсена: Урбаністика та Життєві Уроки для Майбутнього

Лекція Мікаеля Колвілл-Андерсена: Урбаністика та Життєві Уроки для Майбутнього

inГру 04, 2023

4 грудня 2023 року в рамках Еразмус проєкту UniCities відбулася захоплююча лекція Мікаеля Колвілл-Андерсена, визначного проєктувальника міст, публіциста та визнаного фахівця в галузі урбаністики. 

Лекція була зосереджена навколо виявлення закономірностей та підготовки до серйозних урбаністичних викликів, пов’язаних зі зміною клімату. Відомий своїми новаторськими підходами до міського планування та облаштування вулиць для комфорту велосипедистів та пішоходів,  урбаніст постійно аналізує досвід, який можна перейняти з криз, від глобальної пандемії до війни в Україні. Він переконаний, що симбіоз успішних кейсів та новаторські підходи допоможуть спланувати міста майбутнього. 

На думку Мікаеля людиноцентричне планування є надзвичайно важливим для побудови міст для громад. Сучасні тенденції сприяють розвитку розумних міст, але оскільки відсутня єдність у розумінні визначення цього поняття, надзвичайно важливо усвідомлювати для чого і як їх будувати.  Він наголосив, що до появи машин міста будувалися для людей, але після промислової революції все стало обертатися лише навколо машин. Настав час змінити цей підхід. Переосмислення допоможе громадам активно долучатися до планування та розв’язання внутрішніх проблем. Окрім того, зміняться акценти, які допоможуть усвідомити, що технології у кооперації з людиноцентричним підходом допоможуть створити урбаністичні оазиси майбутнього.

Урбаніст зараз знаходиться в Україні та допомагає у переплануванні та відбудові Миколаєва. Перебуваючи тут, він зрозумів, що світ має перейняти найкраще з українського досвіду, особливо швидку адаптацію до складних викликів. Нагадаємо, що Мікаель виступає за скорочення кількості машин й переконаний, що люди мають користуватися екологічно чистим транспортом, тому передає вживані велосипеди, спільно зі своєю громадською організацією Bikes4Ukraine.org. Він усвідомлює, що ця ініціатива може здатися завчасною чи не зовсім актуальною в умовах війни, але насправді практика вказала, що публічний транспорт не був готовий до такої кількості переселенців. Відповідно, велосипеди допомагають розвантажити транспортну систему та є зручними у пересуванні по зруйнованим дорогам. Наразі його ініціатива працює в більше, ніж 30 містах. Близько 900 велосипедів вже знайшли своїх нових власників та сприяють волонтерському руху в Україні.

Машиноцентричний підхід, заснований на копіюванні невдалого урбаністичного досвіду, створив низку труднощів, з якими наразі борються сучасні міста. Наприклад, питання продовольчої безпеки стоїть надзвичайно гостро, адже немає напрацьованих механізмів її забезпечення у критичних ситуаціях. 

Відповідно, не дивно, що міста змінюють підхід, думаючи про те, скількох людей вони можуть вмістити й надати їм зручні простори, спроектовані для них, а не для машин.  Наприклад, Париж, один з провідних реалізаторів урбаністичних змін, повертає водні канали, як спосіб пересування. Окрім того, вони розбудовують міські ферми, парки і навіть ліси, заради озеленення, забезпечення продовольства, покращення екології та створення природних резервів прямо у межах міста. Сміливі підходи до переобладнання простору, вже дозволили перебудувати місця для паркування в сучасну міську ферму, а дороги в ліси. До такої ж практики залучаються й інші міста, такі, як Копенгаген, Сеул та багато інших. 

Мікаель підкреслює, що маленькі зміни та базова проактивність можуть принести корисні зміни для суспільства та міст. Він це бачить на прикладі українців. Вочевидь, світу доведеться докласти багато зусиль для того, щоб змінити міста на краще, але надзвичайно важливо мати сміливість рухатися вперед. Особливо це стосується адаптації міст до кліматичних змін, адже вони впливають на нас вже зараз й ми маємо докласти всіх зусиль, аби запобігти цим змінам. Мікаель поділився яскравими прикладами того, як переробка ресурсів та ініціативність допомагають містянам в цьому непростому завданні. Так, в місті Медельїн в Колумбії, містяни встановили спеціальні ліхтарі з сонячними батареями, які не тільки економлять ресурси, але й роблять життя комфортнішим. У Буенос Айресі завдяки сонячній енергії вдалося вдосконалити процес водонагрівання. В іншій точці світу, у місті Тайбей, було збудовано екологічний парк з перероблених пляшок. 

Зміни починаються з кожного з нас. Тільки ми можемо зробити світ навколо нас комфортнішим та зеленішим. Вже зараз, проводячи воркшопи для дітей на тему урбанізму, він бачить, що майбутнє в хороших руках.

Лекція Мікаеля Колвілл-Андерсена не тільки стала неймовірною подією для учасників, а й збагатила проєкт UniCities низкою цінних ідей та підходів до сучасних викликів урбанізації.