Користь чату GPT для викладачів

Користь чату GPT для викладачів

inТра 02, 2023

Працівникам освіти важливо йти в ногу з останніми технологіями, щоб якнайбільше зацікавити студентів у навчанні. Штучні інтелекти продовжують набирати популярність, і останнім часом темою багатьох розмов став ChatGPT. Хтось вже успішно впровадив його в роботу, а хтось заперечує користь ШІ й навіть говорить про небезпеку для людства. Насправді завдяки швидким і персоналізованим відповідям ChatGPT має потенціал для революції в навчанні студентів. У цій статті розглянемо переваги використання нейромережі на заняттях і те, як саме покращити навчальний процес. 

Принцип роботи чату

ChatGPT — це бот, запущений OpenAI у листопаді 2022 року. Він став широко використовуваним інструментом для мільйонів людей всього за кілька місяців з моменту його випуску. Чат на основі штучного інтелекту генерує текст на основі запиту користувача, діючи як особистий асистент та помічник. Ознайомитися з повним гайдом по використанню нейромережі можна тут

Викладачі побоюються, що учні можуть виконувати завдання лише за допомогою ChatGPT і видавати роботу за свою власну. Однак чат не пропонує унікальну інформацію, а шукає її на просторах інтернету. Деякі онлайн-інструменти виявляють плагіат або машинний текст. Наприклад, AI Content Detector, Writer та Unichek. Вони не завжди розпізнають ШІ, тож ваша перевірка теж важлива. Згенерований текст містить повтори, багато пасивного стану, часом неточну інформацію і т.д. 

Як використовувати

Створення конспектів — лише один з багатьох способів використання ChatGPT в аудиторії. Він може писати персоналізовані плани лекцій та практичних занять, генерувати ідеї. Наприклад, інструктор та ментор академії Softserve створив цілий навчальний план з послідовними темами і розділами, які потрібні для освоєння певної технології. 

Якщо вас не влаштовує відповідь штучного інтелекту, скорегуйте її за допомогою уточнень. Можна вказати вік вашої аудиторії або конкретні інтереси. Це зробить лекції більш спрямованими й цікавими. Також можна створювати окремі завдання. Наприклад, ми зробили запит “Створи тест на 10 питань для студентів 1 курсу, англійська мова, тема Present Perfect” і отримали такі результати.

Навіть недоліки ChatGPT (наприклад, невірні або неповні відповіді) можуть стати матеріалом для вправ на розвиток критичного мислення. Запропонуйте студентам оцінити відповіді ШІ так, як це зробив би викладач. Звичайно, вам все одно доведеться перевіряти згенеровані матеріали, але це займе набагато менше часу, ніж самостійний пошук і створення. 

Розглянемо реальний приклад використання у навчанні. Джон Голд, шкільний вчитель у Штаті Род-Айленд, експериментував з використанням ChatGPT для створення тестових завдань. Він завантажив боту статтю про Україну і попросив його згенерувати 10 запитань з декількома варіантами відповідей, які можна було б використати для перевірки розуміння учнями цієї статті. За його словами, 6 із 10 запитань виявилися придатними для використання. Джон Голд вважає, що ChatGPT не загрожує навчанню студентів, якщо викладачі поєднують його з основними дискусіями в класі.

Переваги й недоліки
  • Чат покращує продуктивність викладачів, адже його можна використовувати для створення планів занять, розробки запитань для оцінювання, генерації підказок, прикладів роботи та іншого.
  • GPT легко адаптується, тож може задовольнити мінливі потреби студентів та викладачів. 
  • Навчає студентів працювати з новими технологіями, що підготує їх до майбутньої роботи. Ви можете продемонструвати їм, як правильно використовувати ці інструменти для досягнення кращих результатів.
  • Не варто використовувати чат для оцінювання робіт. Також потрібно слідкувати, щоб ним не зловживали студенти. 
  • Важливо підвищувати обізнаність та розвивати навички виявлення упередженої або неточної інформації, яку надає чат-бот. Для цього треба проводити додаткові дослідження. 

Використовувати штучний інтелект чи ні — обирати вам. В деяких моментах це хороший помічник, але важливо не перейти межу. Якщо поєднувати власні методи викладання з чатом GPT, це тільки зробить студентів більш активними та зацікавленими. Що більше інтерактиву, то краще, адже це допомагає ставати креативними. В будь-якому випадку, чат вартий того, щоб протестувати його бодай раз.