ЕКСПЕРТНИЙ ПОГЛЯД НА МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: історичний ракурс та реалії сьогодення

ЕКСПЕРТНИЙ ПОГЛЯД НА МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: історичний ракурс та реалії сьогодення

inЧер 17, 2024

Червень для здобувачів освіти ЗВО «Міжнародний науково-технічний університет імені академіка  Юрія Бугая» та Фахового коледжу Університету став насиченим на зустрічі з фахівцями, справжніми професіоналами своєї справи, адвокатами, медіа юристами, журналістами, представниками експертного середовища. Загалом неординарними особистостями, що сенсом своєї професійної діяльності вбачають подальший розвиток  та вдосконалення інститутів громадянського суспільства в Україні. 

Ось і 13 червня відбулась дуже цікава зустріч. Студенти мали можливість поспілкуватися на тему розвитку і становлення місцевого самоврядування в Україні з громадським діячем, політичним консультантом з питань місцевого самоврядування та розвитку громад, засновником медіа «Вмісті» Олегом Бунем.

В дискусійному форматі були розглянуті основні аспекти інституційного становлення місцевого самоврядування в Україні з охопленням проблем сталості розвитку громад, їх фінансової спроможності,  ефективності управління на місцевому рівні. Також були актуалізовані проблемні питання забезпечення більшої участі громадян у прийнятті рішень після децентралізації  влади, що виразилося в передачі значної частини повноважень і фінансових ресурсів від центральної влади до місцевих органів самоврядування.

Спікером заходу  фокус уваги слухачів зосереджувався  на формуванні загальних уявлень про  форми локальної демократії та народовладдя, принципах побудови бюджетної політики в фінансової автономії в територіальних громадах, розподілі владних повноважень та особливостях їх делегування, перипетіях місцевого політичного та виборчого процесів на місцях. 

Окрему зацікавленість викликала розповідь пана Олега про  історичні витоки становлення інститутів місцевого самоуправління та проведенням аналогій з сучасною матрицею адміністративно-територіального устрою України.

Олег Олександрович постійно акцентував увагу присутніх на практичних характеристиках нормативно-правового регулювання організації місцевої влади на базовому та обласному рівнях,   реалізації повноважень сільських, селищних, міських, обласних рад та їх виконавчих органах у вертикальній та горизонтальній взаємодії, органах самоорганізації населення. Зокрема, на концептуальних питаннях формування і реалізації бюджетної та податкової  політики, розуміння системи горизонтального вирівнювання податкоспроможності, залучення інвестицій та створення сприятливих соціально-економічних умов для реалізації довгострокових бюджетоутворюючих проєктів соціального підприємництва та грантової підтримки стейкхорлдерами місцевих ініціатив.

Адже без системної роботи над створенням сильного економічного базису, складно уявити сталий поступ розбудови українських місцевих громад. 

Звичайно, не залишилось поза увагою не тільки воєнне сьогодення, а й післявоєнне майбуття та відновлення всіх сфер забезпечення повноцінної життєдіяльності територіальних громад в Україні.  Особливо тих, які зараз тимчасово окуповані військами російської федерації. 

За захоплюючою розповіддю пана Олега швидко пролетів час відведений на зустріч. З метою встановлення зворотного зв’язку та впливу на аудиторію, здобувачі освіти мали змогу пройти анкетування та залишити свої відгуки про зацікавленість запропонованою тематикою та рівнем компетентності лектора. 

З повагою,
Голова циклової комісії права
та суспільно-гуманітарних дисциплін
Світлана Келип