День вишиванки: вишита спадщина, що розповідає українську історію

День вишиванки: вишита спадщина, що розповідає українську історію

inТра 16, 2024

16 травня Україна відзначає День вишиванки. Дата була запроваджена 2006 року, коли одна студентка українського університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишиванках. Відтоді подібний “вишиваний” маніфест підтримували усі охочі по всій Україні, що не лише стало нагодою зайвий раз вбратись в українські вишиванки, а через одяг відчути ту саму українську спорідненість та єдність, що допомагає сьогодні відбивати навалу ворога.

Для українців вишиванка приховує велику кількість символів: від закодованих символів щастя та добробуту, прихованих у візерунках та кольорах нитки, до вишиванки, як символу національної ідентичності та культурної спадщини, яку росіяни хотіли знищити крізь роки та намагаються викорінити й сьогодні.

Вишиванка символізує національну гордість, єдність і підтримку української культури та ідентичності. Кожен раз, коли ми вбираємось у вишиванку, ми демонструємо власну підтримку національних традицій та вікових звичаїв, які сьогодні, в часи випробувань, трагедій та боротьби, плекаємо та цінуємо з новою силою.

Крім того, вже третій рік для українців День вишиванки — чергове нагадування, яку ціну щодня платить наш народ задля того, щоб мати змогу убратись в український вишитий одяг та вільно пройтися незалежними українськими містами.

Кожен вишитий візерунок, кожен колір, кожен зроблений стібок на сорочці чи вишитій сукні ніби вшиває історію українського суспільства в канву часу, залишаючись не лише в історичних підручниках чи архівних фото, а й на сорочці, яку можна передати нащадкам.

Попри те, що ворог намагається порвати нашу канву незалежності, ми не лише зшиємо її назад, а й заквітчаємо барвистими стібками відновлення та розбудови.

Розповідаємо свою історію через вишиту спадщину!