Гостьова лекція «Право на свободу слова: Український контекст» від медіаюристок Інституту розвитку регіональної преси

Гостьова лекція «Право на свободу слова: Український контекст» від медіаюристок Інституту розвитку регіональної преси

inЧер 13, 2024

11 червня, в контексті навчальної спрямованості Літньої юридичної школи «Право-Інформ» до ЗВО «МНТУ» та Фахового коледжу завітали відомі в медіапросторі України особистості. Людмила Панкаратова, керівниця Громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП), експерт з  медіаправа, адвокат та Оксана Максименюк, керівниця юридичного напряму  ІРРП, медіаюристка, адвокат.

Зустріч була присвячена проблематиці дотримання прав і свобод в світлі положень статей Європейської конвенції з прав людини. 

Особлива увага акцентувалась на практичній реалізації права на свободу слова в Україні та його трансформації в період після здобуття незалежності у 1991 році і до сьогодення.

Маючи великий практичний досвід адвокатської та експертної діяльності,  захисту прав та законних інтересів журналістів як в цивільних, так і в кримінальних провадженнях пані Людмила та пані Оксана яскравими прикладами із судової практики ілюстрували бесіду з студентами.  

Повсякчас заохочуючи присутніх до діалогу, пошуку відповідей на складні запитання, сміливості висловити своє бачення захисту права на свободу думки і слова в  Україні. 

Лекторки акцентували увагу на великому значенні рішень Європейського суду з прав людини для національного законодавства та його правозастосування при захисті прав та законних інтересів представників української медіа спільноти.

Це заняття беззаперечно збагатило уявлення студентів про медіаправо, дозволило в атмосфері дружнього спілкування обговорити хвилюючі проблеми захисту прав людини та основоположних свобод.

В  співпраці з Інститутом розвитку регіональної преси ми і надалі будемо продовжувати просвітницьку роботу в нашому навчальному середовищі та медійному контенті для популяризації правових знань, підвищення обізнаності здобувачів освіти про синергію юридичної і журналістської діяльності.

З повагою,

Голова циклової комісії права та 

суспільно-гуманітарних дисциплін

Світлана Келип