Візит МНТУ до Естонії в рамках проєкту “Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні”

Візит МНТУ до Естонії в рамках проєкту “Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні”

inКві 18, 2024

В період з 13 по 20 квітня представники Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая мали можливість взяти участь у робочому візиті-тренінгу у складі української делегації до Естонської Республіки на запрошення Ради з питань освіти та молоді (HARNO).

Візит відбувається в містах Таллінн, Тарту та Гаапсалу в рамках проєкту Міністерства освіти і науки України та Естонської Ради з питань освіти та молоді “Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні”.

До складу делегації від Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая увійшли ректор Вероніка Худолей та перший проректор, професор кафедри менеджменту, маркетингу та публічного адміністрування Оксана Карпенко.

Мета візиту – ознайомлення з системою вищої освіти Естонії, результатами реформ, системою адміністрування закладами вищої освіти та організації освітніх процесів в університетах Естонії, зокрема вивчення найкращих практик організації дистанційних курсів. Під час візиту-тренінгу увага учасників була зосереджена на:

  • вивченні досвіду реалізації електронного  навчання (онлайн) та оцінки якості е-курсів в естонських університетах;
  • обговоренні актуальних освітньо-наукових питань і викликів, пов’язаних із тривалою російською агресією проти України;
  • обміні знаннями та досвідом з представниками органів влади та  університетів Естонської Республіки.

Учасники української делегації зустрілись з представниками Парламенту Естонської республіки, Міністерства освіти та науки Естонської Республіки, Ради з питань освіти та молоді (HARNO), Естонського Агентства з якості освіти, Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV), різних університетів та іншими фахівцями освітнього середовища Естонії.

Під час відрядження делегація мала можливість ще раз пересвідчитись у постійній підтримці України з боку Естонської Республіки, передусім в питаннях розбудови ефективної та надійної системи вищої освіти. 

Варто нагадати, що минулого року представники МНТУ також були серед учасників української делегації в рамках даного проєкту, активно брали участь у онлайн-вебінарах і семінарах протягом 2023 року. Відтоді у Міжнародному науково-технічному університеті імені академіка Юрія Бугая використовуються найкращі практики та досвід, зокрема щодо реалізації електронного (онлайн) навчання та створення е-курсів. В університеті  було запроваджено методологію, інструменти створення, систему оцінки та сертифікацію е-курсів викладачів закладу.

Крім того, Оксана Карпенко презентувала е-курс “Інноваційне підприємництво та розвиток стартап проєктів”, який викладається в МНТУ в рамках ініціативи YEP (Підприємницький університет). Експерти Таллінського технологічного університету (TalTech) провели оцінювання е-курсу та надали поради для удосконалення.

МНТУ цінує подібні ініціативи, що надають можливість використати цей шанс для підвищення міжнародного авторитету України та забезпечення її національних інтересів. Це допомагає інформувати іноземних партнерів та друзів України про розвиток, зокрема, освітньої та наукової політики України.

Це також була чудова нагода для обговорення перспектив подальшого розширення українсько-естонського співробітництва.

Висловлюємо глибоку повагу та щиру вдячність Естонській республіці за безмежну підтримку українського народу в умовах тривалої російської агресії!