Академічна мобільність “Партенопе”

Академічна мобільність “Партенопе”

inЧер 27, 2024

Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая не лише навчає, а й розширює кордони. МНТУ пишається тим, що співпрацює з всесвітньо відомими закладами освіти з величною історією та безперечно визначними освітньо-науковими здобутками. 17 червня 2024 року відбулося значне посилення фактичної кооперації у галузі вищої освіти з Університетом Неаполя “Партенопе” (University of Naples “Parthenope”), зокрема у сфері мобільності учасників освітнього процесу.

Університет “Партенопе” засновано у 1919 році віцеадміралом Леонарді Каттоліка під назвою “Вищий військово-морський інститут” (Regio Istituto Superiore Navale), як вищий навчальний заклад, що мав спеціалізуватися на морських дослідженнях, тобто морських науках, морській економіці та логістиці. Досвічені фахівці та практики вирішували, аналізували та оцінювали економічні питання в морському секторі, представляючи світу свої наукові розробки. У 1999 році два факультети економіки та морських наук були переформовані в три новостворені факультети — а саме права, інженерії та спорту, спричинивши зростання університету в питанні кількості здобувачів освіти. Сьогодні університет налічує понад 13 000 студентів. 

З липня 2013 року було введено новий набір освітніх програм, заснований на створенні кафедр, які розвивають як наукову, так і викладацьку діяльність. Серед основних цілей Університету варто згадати просування, розвиток, безпосереднє застосування, поглиблення та використання знань для сприяння соціальному, культурному та економічному розвитку суспільства.  

Протягом майже ста років з моменту заснування, глибока і характерна риса цього університету залишилася незмінною як його найбільш автентично традиційна риса – це здатність взаємодіяти з соціальним контекстом і реагувати на актуальні виклики нових часів. 

Наукова діяльність Університету Неаполя “Партенопе” є надзвичайно активною та є відзначеною не тільки італійським суспільством та посадовцями, але й лідерами думок Європейського Союзу.

МНТУ та Університет Неаполя “Партенопе” мають синергічні теми інтересів, що лише підкреслюють можливості для спільних інноваційних проєктів. Наприклад, питання екології, зеленої трансформації та відбудови. Так, італійський університет був залучений до реалізації проєкту “Європейське майбутнє енергоефективності” (“European Futures for Energy Efficiency”, EUFORIE). Він фінансувався  Програмою Європейської Комісії з досліджень та інновацій “Horizon2020” та реалізовувався впродовж 2015-2018 років. Основна мета проєкту полягала у вивченні енергоефективності на різних рівнях, враховуючи перспективи виробництва та споживання енергії. Відзначимо, що мета цього проєкту відгукується потужною синергією з цілями проєкту UniCities, головний орієнтир якого сконцентрований на процесі сталого розвитку і кліматичної нейтральності. 

Інша ініціатива, про яку варто згадати, це Система відновлюваних джерел енергії для міст (Renewable Energies System for Cities (RES4CITY)) – ще один проєкт HORIZON, у якого прослідковується потужна синергія з цінностями UniCities, що реалізується в МНТУ. Проєкт розрахований на 2022-2024 роки та передбачає розробку освітньої програми для підвищення кваліфікації робочої сили з метою інтеграції, впливу та поєднання сучасних передових практик сталого розвитку у сфері відновлюваних джерел енергії та паливних технологій.

Важливу роль італійський університет приділяє й цифровізації. DI-RE: DIgital REvolution under/and the new European Union tools for services and markets – проєкт в рамках програми ERASMUS2027 (розрахований на 2022-2025 роки). За основу взято  вектор цифрової трансформації, що особливо гостро корелюється з цінностями та орієнтирами МНТУ. 

У рамках нашої багаторівневої співпраці з Університетом Неаполя “Партенопе”, МНТУ пропонує можливість академічної мобільності  Університетом Неаполя “Партенопе” (University of Naples “Parthenope”). Студенти мають можливість повчитися семестр у одному з найкращих університетів Італії. Співробітники ж матимуть змогу обмінятися досвідом та удосконалити свої навички та освітній процес в МНТУ.

Радимо подумати та скористатись цією унікальною нагодою академічної мобільності, адже процес академічної мобільності відіграє одну з вирішальних ролей у процесі навчання:

  • сприяє інтернаціоналізації освіти, 
  • підвищенню якості навчання, 
  • розвитку наукових досліджень, 
  • та зміцненню міжнародних зв’язків. 

Крім того, подібний іноземний досвід стане потужним додатковим пунктом до вашого CV, що впевнено привертатиме увагу на етапі працевлаштування та відкриватиме більш перспективні можливості одразу після випуску. Серед додаткових переваг: 

  • якісний нетворкінг задля розширення мережі контактів, 
  • зростання особистої впевненості, 
  • покращення професійних та зокрема мовних навичок, 
  • підвищення конкурентоспроможності на ринку праці та багато іншого.

Маємо відзначити посилення нашої співпраці з Університетом Неаполя “Партенопе” ще й тому, що це топовий представник освітнього сектору, що не боїться впроваджувати нові організаційні моделі освітніх пропозицій, розвивати власні кафедри та постійно рухатись вперед у питаннях науково-дослідницької та викладацької діяльності.   Університет посідає 1001 місце серед 1200 ЗВО у рейтингу QS World University Rankings 2025, 104 місце серед університетів на півдні Європи та 466 у Європі загалом. 

Це далеко не остання співпраця між МНТУ та Університетом Неаполя “Партенопе”. Впевнені, що попереду нас чекає багато цікавих спільних наукових проєктів, досліджень, зустрічей та відкритих панелей. Тож очікуйте на оголошення набору з нового навчального семестру, нові можливості та безперечно хороші новини разом з нами!