Фінальні зустрічі в Естонії: топ провідні естонські установи кластеру «наука та освіта»

Фінальні зустрічі в Естонії: топ провідні естонські установи кластеру «наука та освіта»

inСіч 28, 2023

27 січня українська делегація відвідала одразу декілька важливих місць: Естонську дослідницьку раду (Estonian Research Council), Раду з питань освіти та молоді (Education and Youth Board), Delta Centre і Тартуський університет (University of Tartu).

Естонська дослідницька рада перебуває у статусі урядового фонду, створена для концентрації фінансування науково-дослідних робіт і гарантування кращого функціонування систем фінансування. Головна мета Estonian Research Council – це підтримка дослідників, надання грантів та сприяння прикладним дослідженням у різних сферах. Рада керує Естонською науково-дослідною інформаційною системою (ETIS), яка містить інформацію про науково-дослідні установи, дослідників, дослідницькі проекти та результати досліджень. Фахівці також намагаються залучити молодь до науки, технологій, інженерії та математики, підвищують  обізнаність громадськості про науку та її важливість для суспільства.

Допомагали познайомитись із Estonian Research Council Маріка Мельцас (керівник Естонської дослідницької інформаційної системи) та Індрек Отс (начальник відділу фінансування досліджень і розробок).

Команда також більше дізналася про Раду з питань освіти та молоді від генерального директора Harno – Jaak Raie.  Education and Youth Board — державна установа Міністерства освіти та досліджень, яка займається реалізацією освітньої та молодіжної політики. Їх завдання – пропонувати високоякісні, сучасні та однаково доступні освітні можливості та сервіси. 

Після цього делегація відправилась на зустріч до Delta Centre. Екскурсію проводив Генрі Нарітс – спеціаліст з маркетингу та комунікацій Інституту комп’ютерних наук Тартуського університету. Освітяни більше дізналися про унікальний міждисциплінарний центр навчання, досліджень та інновацій. Delta Center Тартуського університету є одним із найсучасніших центрів цифрових технологій, аналітичної та економічної думки, що об’єднує активну спільноту студентів, дослідників та інноваторів у сферах інформатики, робототехніки, технологій, математики, статистики, економіки, менеджменту та бізнесу. Цікаво було спостерігати за тим, як професійно поєднуються навчання, передовий досвід у дослідженнях та виклики бізнесу і суспільства.

Наостанок команду зустріли  проректор з навчальної роботи Тартуського університету Ауне Валк та директор з розвитку Таіво Рауд. Варто зазначити, що University of Tartu є провідним дослідницьким освітнім закладом Естонії. Вважається одним з найстаріших в Північній та Східній Європі та належить до Топ-300 найпрестижніших світових університетів.

Окрім цього University of Tartu активно висловлює свою підтримку Україні. До прикладу, цього навчального року 205 нових українських студентів розпочали безкоштовне навчання, Університет створив  стипендіальний фонд  для збору та спрямування пожертв на підтримку навчання українських студентів. Сенат також надав можливість оформити спецдопомогу з урахуванням потреб для українських студентів і багато іншої матеріальної та моральної допомоги мужньому українському народу.

Вероніка Юріївна щиро подякувала всім учасникам, хто долучився до ознайомчих зустрічей в провідних наукових та освітніх естонських установах. Саме така співпраця, навіть з огляду на повномасштабне вторгнення та жорстоку війну, допомагає міцно та віддано тримати український освітній фронт. Щиро вдячні всім естонським колегам, котрі допомогли ближче ознайомитись з їх практикою застосування і поєднання сфери освіти, науки, інженерії та технологій.

Працюємо далі!

Працюємо задля перемоги!