МНТУ вітає усіх українців з Міжнародним днем рідної мови

МНТУ вітає усіх українців з Міжнародним днем рідної мови

inЛют 21, 2023

Сьогодні – 21 лютого – Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая, як і весь світ, відзначає Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day). Свято впровадили як міжнародне у 1999 році. Саме тоді організація  ЮНЕСКО на черговій Генеральній конференції оголосила Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності».

Наразі понад 43% усіх існуючих у світі мов перебувають під загрозою зникнення. Саме тому варто плекати свою рідну мову та користуватись нею постійно: розмовляти з друзями чи сім’єю, замовляти каву, купляти квитки в кіно, навчатись та навчати, кохати та творити. Адже як казав сучасний письменник Сергій Жадан: «Мова вмирає, коли нею не говорять про любов».

Україна віддавна захищала право спілкуватись та творити українською від російської пропаганди, репресій та суцільних мовних обмежень. Сьогодні ж це ще один додатковий інструмент для української самоідентифікації та приналежності, метод якомога далі відсторонитись від окупантів.

І пам’ятайте:

«Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає».