МНТУ та Unicities: колаборація українських університетів та міст з метою «зеленої» відбудови України

МНТУ та Unicities: колаборація українських університетів та міст з метою «зеленої» відбудови України

inТра 08, 2023

Попри повномасштабне вторгнення та постійні обстріли всієї території України команда МНТУ продовжує бути помітною на арені міжнародної співпраці.

Представники Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая відвідали закордонну робочу зустріч, що відбулася в рамках проєкту Еразмус+  «Розкриття трансформативного потенціалу українських університетів для розбудови кліматично нейтральних та сталих міст» («Unlocking the Transformative potential of Ukrainian Universities towards climate neutral and sustainable cities», № 101083099 – UNICITIES – ERАSMUS-EDU-2022-CBHE) в Стокгольмі, Швеція.

Делегати встигли ознайомитись з роботою таких партнерів як Cities 2030 та Viable Cities, мали можливість поставити питання та ближче познайомитись з методами їх роботи. Також команда провела навчальний візит до Royal Seaport як одного з новаторських розумних районів у Стокгольмі. Одна з основних тем для обговорень була «Mapping and sensemaking: зусилля щодо підтримки зеленої відбудови міст України».

Проєкт UniCities діятиме з лютого 2023 року по лютий 2026 року. Головна мета проєкту – розкрити трансформативний потенціал українських університетів як каталізаторів і прискорювачів системних змін у містах у напрямку сталого розвитку та кліматичної нейтральності через міждисциплінарні дослідження, освіту та інновації, орієнтовані на виклики суспільства та співпрацю..

Загалом за час зустрічі партнери проєкту дізнались, як університетські центри співпрацюють з містами та міськими муніципалітетами, а також отримали цікавий та незабутній досвід європейських програм таких міжнародних програм, як:

 

  • Viable Cities – стратегічна інноваційна програма, спрямована на перехід до кліматично нейтральних і сталих міст. Проєкт став каталізатором нових форм співпраці між містами, промисловістю, академічними колами, дослідницькими інститутами та зокрема суспільством.
  • Cities 2030 – міжгалузева та багатостороння ініціатива, спрямована на допомогу містам і регіонам у впровадженні стійких продовольчих систем міст і регіонів (або CRFS). Основна мета проєкту – досягти 5 основних цілей:
    • Забезпечити здорові та стійкі харчові ланцюги;
    • Зупинити продовольчу бідність і незахищеність, забезпечити доступ;
    • Захищати та берегти природні ресурси;
    • Поліпшити кругову систему місцевих харчових поясів;
    • Розвинути харчові навички, культуру та спадщину.

 

Чим займається проєкт Unicities?

Команда UniCities виокремила для себе чітку основну мету функціонування – це якомога краще розкрити трансформативний потенціал українських університетів. Адже саме заклади вищої освіти здатні сприяти та прискорювати системні зміни у містах загалом. Основний акцент таких змін спрямований на кліматичну нейтральність, освіту та інновації, що орієнтовані на сучасні виклики суспільства.

Таким активним партнерством UniCities також бажає посилити рівень співпраці між  університетами України, Швеції та Іспанії, а також створити відкриту мережу для міжінституційної співпраці, що допоможе поширювати досвід та створювати доступні міждисциплінарні курси для студентів.

UniCities сприятиме допомозі університетам та партнерам у містах створити комфортні умови для прискорення розбудови кліматично нейтральних та сталих міст. Це також дасть можливість створити та провести тестування інноваційних структур для підтримки нових екосистем із багатьма зацікавленими сторонами в чотирьох українських університетах (МНТУ, КПІ, НУЧП та НУЮ), дослідницьких та громадських організаціях (Асоціація міст України, CANactions, УкрГМІ та АІСЕТУ) для сприяння дослідженням та інноваціям щодо розбудови кліматично нейтральних та сталих міст.

 

Зелене відновлення українських міст: навіщо, чому та як саме?

Хоч зараз Україна й досі перебуває в активній фазі ведення оборони своїх земель, адже й досі не припиняються жорстокі удари по цивільному населенню, відбуваються масштабні руйнування та знищення. Проте вже на цьому етапі наші партнери та вітчизняні експерти мають розробляти план з відновлення об’єктів цивільної та критичної інфраструктури, забезпечення стабільної енергетичної безпеки.

Згадаємо, як партнери України підтримали імплементацію Європейського зеленого курсу (ЄЗК), мета якого – в довготерміновій перспективі досягти кліматично нейтральної Європи до 2050 року. Адже тоді Україна також продемонструвала свої наміри підтримати цей курс. Відтак велика увага при масштабній відбудові країни буде приділена таким аспектам, як:

 

  • Енергетика;
  • Зелена економіка;
  • Декарбонізація підприємств;
  • Використання альтернативних видів палива;
  • Стале сільське господарство;

 

Яким чином відбуватиметься «зелена» відбудова?

Основна концепція відбудови має бути такою: не лише «build back better» (відбудувати краще, ніж було), а й «build back greener» (відбудувати екологічніше). Відтак основним параметром стане дотримання вимог норм енергоефективності та адаптації до зміни клімату під час відбудови об’єктів житлової, соціальної, освітньої інфраструктури, населених пунктів на всіх етапах відновлення.

Зелена відбудова також стосуватиметься поновлення потужностей критичної інфраструктури/підприємств з урахуванням можливостей декарбонізації та майбутньої відмови від викопного палива, так, як саме декарбонізація вважається одним з цільових пріоритетів ЄЗК.

 

Чому це варто робити?

Одразу варто зазначити, що такий формат взаємодії на практиці продемонструє ініціативу та готовність українського суспільства дотримуватись європейських концепцій та ідей з розширення кліматично нейтральних регіонів, декарбонізації підприємств та пристосування до використання альтернативних видів палива. Наші європейські партнери переконаються в українській готовності до змін не на словах, а на практиці.

До того ж, використання зелених методів реконструкції постраждалих об’єктів із залучення сучасних технічних засобів та механізмів відновлення дасть можливість наступному поколінню українців жити, навчатись та працювати у зелених районах, які значно покращать рівень життя кожного українця в містах. Це закладе гарну основу до майбутнього сталого зростання.