МНТУ та виробнича практика від Abto Software: захист студентських проєктів 2024

МНТУ та виробнича практика від Abto Software: захист студентських проєктів 2024

inБер 07, 2024

6 березня студенти 3-го курсу спеціальностей “Інженерія програмного забезпечення” та “Комп’ютерні науки” груп І-11, І-12, К-11 захистили свої проекти, які вони створювали за час проходження виробничої практики з викладачем МНТУ Олександром Маковейчуком.

Олександр Миколайович Маковейчук – техлід R&D проєктів у компанії Abto Software, д.т.н. І це вже третя виробнича практика, що організовується провідною компанією Abto Software, в якій Олександр Маковейчук працює в R&D відділі.

Вклад Abto Software в розвиток українських “цифрових творців” 

Ми зауважували, що виробнича практика організовується провідною компанією Abto Software. Це компанія повного циклу розробки програмного забезпечення на замовлення. Була заснована в 2007 році. Вона впевнено тримає статус надійного довгострокового партнера з розробки програмного забезпечення для клієнтів у Північній Америці та ЄС завдяки високоякісній доставці та безперервності бізнесу. 

Команда вірить, що, інвестуючи в співробітників і навколишнє середовище, можна побудувати успішну компанію та суспільство. Саме тому вони регулярно спонсорують ініціативи, які мотивують і надихають молодих людей на кар’єру в науці, техніці, інженерії та математиці.

Зокрема, згадаємо про AI&CV Summer Camp від Abto Software. Це тематичний літній інтенсив (зазвичай тривалістю один місяць), який охоплює базові теоретичні та практичні засади Computer Vision та Artificial Intelligence. Summer Camp відбувається під керівництвом досвідчених R&D спеціалістів. 

Це чудова нагода для студентів, що зацікавлені в темах комп’ютерного зору, машинного навчання та штучного інтелекту, пройти лекційний інтенсив, а також попрацювати над розробкою власних проєктів. Поки що студенти МНТУ не мали нагоди долучитись до AI&CV Summer Camp, проте ми віримо, що все лише попереду.

Практика: здобутки студентів за 2022-2024 роки

Щороку програма виробничої практики концентрується на різних аспектах. Це:

  • основи роботи з Google Colab
  • основи python,
  • основи Computer Vision;
  • Basic operations with images
  • Image convolution, 2D image filtering;
  • Machine Learning та основи роботи з convolutional neural networks, та інше.

Останні кілька років захист практики відбувається онлайн з огляду на безпекову ситуацію в країні.

Весь процес засновується на командній роботі над проєктами. Зокрема, на минулорічних практиках студенти працювали над такими проєктними ідеями:

  • “Детекція маски”;
  • “Визначення балансу грошей по фото/відео”.

Цьогоріч до виробничої практики 2024 долучились 15 охочих. Серед реалізованих та представлених проєктів були такі:

  • “Виявлення номерів у автомобілів по зображенням”;
  • “Керування комп’ютерною мишою за допомогою жестів руки”;
  • “Розпізнавання емоцій на зображеннях”;
  • “Система розмиття обличчя, керована жестами”;
  • “Розгадування судоку по фото”;
  • “Розпізнавання пальців на камері та їх підрахунок, віртуальна клавіатура з можливістю записувати текст та віртуальний калькулятор”.

Від практики до працевлаштування за кілька кроків

Відзначимо, що це реальний досвід з хорошою можливістю подальшого працевлаштування. Адже цікава та якісно виконана ідея в поєднанні з фаховим представленням результатів може принести шанс розгляду кандидатури студента для подальшого працевлаштування. 

Зокрема, минулі студенти практики отримали пропозицію працевлаштування в Abto Software.

МНТУ, як провідний заклад вищої освіти, хоче надавати своїм студентам широкий спектр можливостей для професійної реалізації та здобуття практичних навичок у тій галузі, яку вони для себе обрали. Ця виробнича практика є однією з таких можливостей, яка вже три роки збирає довкола себе ідейних, натхненних та перспективних “цифрових творців”. 

Ми вдячні всім ініціативним та натхненним студентам, котрі цьогоріч долучились до виробничої практики, розробили та захистили власні авторські проєкти. Всі вони виконані на найвищому рівні професіоналізму. Ваш креативний підхід в поєднанні з гідним рівнем фахової підготовки та професійним підходом до справи надихає всіх учасників практики не зупинятись на досягнутому та продовжувати діяти далі.  Сподіваємось, що ви на повну продемонстрували власні вміння та отримали нові важливі інсайти для потенційної професійної реалізації та працевлаштування.