Ваучери для навчання: що варто знати та як скористатись?

Ваучери для навчання: що варто знати та як скористатись?

inКві 19, 2023

Одна з додаткових послуг, якою можуть скористатись охочі здобути нову спеціальність, професійну підготовку або підвищити власну кваліфікацію, це спеціальні ваучери. Їх основна мета – сприяти розвитку та підвищенню конкурентоспроможності на вітчизняному ринку праці.

Більше про ваучери

Ваучери – це особливий “документ встановленого зразка, що дає особі право на перепідготовку за робітничою професією; підготовку за спеціальністю на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні; підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи безпосередньо у роботодавця”.

Отримати такий ваучер на навчання можна у державних центрах зайнятості. Громадяни мають можливість одноразово отримати такий ваучер та пройти безкоштовне навчання на обрану спеціальність або професію.

Вартість кожного ваучера для навчання обмежується розміром десятикратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на 01.01.2023 він становить 26 840 грн). Відтак ваучер здатний повністю або майже повністю покрити оплату за навчання. Якщо ж вартість навчання перевищуватиме ліміт, особа (або роботодавець) можуть здійснити додаткову оплату різниці. А повну вартість самого ваучера оплачуватиме Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Ваучери та МНТУ

Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая дає можливість пройти навчання за ваучерною системою, яка частково покриває вартість навчання в університеті або коледжі, за такими спеціальностями:

  • Комп’ютерні науки
  • Інженерія програмного забезпечення
  • Психологія
  • Менеджмент
  • Маркетинг
  • Терапія та реабілітація (Фізична терапія, ерготерапія)

Наприклад, за допомогою ваучера можна зекономити до 70% вартості навчання на магістратурі за спеціальностями Комп’ютерні науки або Менеджмент. Або ж отримати рік навчання на бакалавраті майже безкоштовно. 

За більш детальною інформацією радимо звернутися до нас за одним із номерів телефонів:

  •  (050) 505-24-40; 
  • (067) 505-44-85; 
  • (073) 505-44-85

Також можете написати нам у Теlegram, у Facebook або на пошту –  komisiya@istu.edu.ua. Ми завжди будемо раді відповісти на всі ваші запитання.

Хто може отримати ваучери?

Згідно із законодавством (а саме з ст. 30 Закону України «Про зайнятість населення”) отримати ваучери на безкоштовне навчання можуть особи, котрі підпадають під такі категорії:

  •  Люди, що досягли віку старше 45 років;
  •  Мають страховий стаж не менше як 15 років;
  • Особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони;
  • Внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;
  • Особи, стосовно яких згідно із Законом України встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • Громадяни з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • Громадяни, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій;

Інструкція для отримання ваучера

Мати шанс отримати ваучери можуть лише ті особи, котрі вже мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту, а також ті, хто не зареєстрований в службі зайнятості як безробітні.

Для того, аби отримати ваучер на навчання, вам необхідно:

  1.  Обрати необхідну професію або спеціальність з представленого переліку, що опублікований на сайті;
  2. Звернутися до найближчого центру зайнятості;
  3. Написати заяву та надати відповідний пакет документів фахівцю. Зокрема це має бути:
    1. Паспорт;
    2. Трудова книжка (або дублікат);
    3. Документ про професійно-технічну або вищу освіту (або дублікат);
    4. Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
    5. Інші документи (якщо це стосується ВПО, військових, осіб з інвалідністю і так далі).
  4. Центр зайнятості має прийняти відповідне рішення стосовно отримання ваучера;
  5. Протягом 5-ти робочих днів з дня надходження позитивного рішення варто звернутись до центру зайнятості і забрати свій ваучер;
  6. Далі оберіть навчальний заклад, подайте відповідний пакет документів для вступу + використайте свій ваучер та укладіть Договір про навчання.