День Європи: важливість єдності та вклад МНТУ до комплексної інтеграції України в простір ЄС

День Європи: важливість єдності та вклад МНТУ до комплексної інтеграції України в простір ЄС

inТра 10, 2024

День Європи, який відзначається 9 травня, є символічним для європейської єдності та миру. Це свято відзначає закінчення Другої світової війни та створення Європейського Союзу (ЄС). Відзначаючи День Європи, світове суспільство вшановує ідеали єдності, миру, демократії та співпраці між країнами Європи. А також співпрацю України на європейському рівні, до якої активно докладається МНТУ.

Цей день нагадує нам про важливість спільних цінностей, які об’єднують європейські нації, такі як свобода, демократія, права людини, правова держава, економічний та освітній прогрес. Він також підкреслює потребу у співпраці та взаєморозумінні між країнами для досягнення спільних цілей та розвитку регіону як цілісності.

День Європи — це також хороша нагода підсумувати кроки українського суспільства та, зокрема, нашого університету, в питанні інтеграції у простір Європейського Союзу. Співпраця з десятками міжнародних навчальних закладів, університетські робочі поїздки, іноземні конференції, меморандуми про співпрацю, академічна мобільність, обмін досвідом між закладами, спільні міжнародні проєкти та інші освітні ініціативи — все це створює спільний міжнародний простір для інтеграції, зокрема, українського студентства та академічної спільноти у європейський контекст.

Чому це важливо для МНТУ?

  • обмін досвідом та найкращими практиками для запозичення та впровадження в Україні — щоб пропонувати лише найкраще та слідувати за інноваціями;
  • зміцнення культурного розуміння на рівні ідеологічних цінностей та пріоритетів — інтеграція України в ЄС на міжкультурному рівні;
  • єднання на основі цінностей Європейського Союзу, в основі яких лежать демократія і права людини, стабільність та інноваційний підхід до розвитку, відповідальність та проактивна соціальна позиція, що також є надзвичайно актуальними для України;
  • спільні дослідження і розвиток — співпраця дозволяє Україні та ЄС об’єднувати зусилля в дослідницьких сферах, що призводить до інновацій та прогресу в освіті та науці.

Крім того, це чудова нагода нагадати про проєкт UniCities — проєкт, що реалізовується та координується МНТУ в Україні. Проєкт базується на досвіді відомих програм кліматичної нейтральності міст  Viable Cities (Швеція) та citiES2030 (Іспанія) — така співпраця сприяє не лише адаптації міжнародного досвіду до українських реалій, але й пошуку та становленню нових акцентів на трансформаційну роль університетів у кліматичній нейтральності міст. Ключова мета полягає у розкритті трансформаційного потенціалу українських університетів як каталізаторів змін у містах — подібні цілі важливі не лише для України, а й близькі Європейському Союзу загалом.

Зі свого боку Україна також має що запропонувати європейському співтовариству — потужне та натхненне суспільство, що готове вдосконалюватись та поділяє цінності Європейського Союзу, сміливість не лише відновлювати, а й вдосконалювати та створювати краще, потужну співпрацю та, найголовніше, ідею свободи, сміливості та самовідданої боротьби за своє.

І ми вважаємо важливим те, що Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая відіграє активну участь в інтеграції України в простір європейської спільноти.

Тож триматимемося цього шляху й надалі!